11 Ekim 2012 Perşembe

Vostok Komadirskie 3AKA3 Siyah

1942 yılında o dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Tataristan'ın Kama River isimli küçük bir kasabasında Chistopol Saat Fabrikası'nın kurulması Vostok saatlerinin temelini oluşturur. 2. Dünya Savaşı süresince fabrikada savaşta kullanılmak üzere saatler üretilir. Savaş sonrasında ise mekanik saatlerin üretilmesine devam edilir. 1960'lı yıllara gelindiğinde ise Vostok markası ortaya çıkmış olur. Rusça "doğu" anlamına gelen Vostok, 1960'ların başında Sovyetler Birliği'nin uzay uçuş projesine verilen isimdir. Aşağıda fotoğrafı görülen saatin modeli olan Komandirskie kelimesi Rusça'da "kumandan" anlamına gelmektedir.



6 rakamının altındaki yazılardan saatin Sovyetler Birliği Savunma Bakanlığı'nın emriyle üretildiği anlaşılıyor. 3AKA3 MO CCCP,"Sovyetler Birliği Savunma Bakanlığı emriyle" anlamına gelmektedir. Türkçe'deki kelime karşılığı emir,İngilizce'deki ise"order" olan 3AKA3 ve Savunma Bakanlığı anlamına gelen MO'dan bu anlam çıkartılır.



17 taşlı saatte 2414 nolu mekanizma kullanılmıştır. Bu model kasa ve kadran yapısına sahip saatler 1980'li yıllarda üretilen saatlerdir.



Bu saatler Sovyet Savunma Bakanlığı'nın emriyle üretilmekle birlikte, orduda resmi olarak KULLANILMAMIŞTIR. Saatler, Savunma Bakanlığı ve ordu personelinin ve ailelerin kullanılması için büyük şehirlerdeki dükkanlarda satılmak üzere üretilmiştir. Büyük bir ihtimalle ordu çalışanlarının bağlı oldukları bir kooperatifte çalışanların olası ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiştir. 


Bununla birlikte birçok ordu ve bakanlık mensuplarının bu saatleri görevleri sürecinde taktıkları tahmininde bulunmak fazla hayalci olunduğu anlamına gelmez. Şüphesiz bir çok ordu mensubu bu saatleri görevlerinde de kullanmışlardır. En azından ben acaba kim ya da kimler, bu saatleri hangi görevlerde taktılar sorusunu kendime sormadan duramıyorum.

Referanslar:
http://forums.watchuseek.com/f10/clarifying-significance-3aka3-vostok-dials-568830.html

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/show.pl?search=3AkA3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder