9 Ekim 2012 Salı

Pobeda 1957

Pobeda marka saatler 1946 yılında 1. Moskova Saat Fabrikası'nda üretilmeye başlanmıştır. Rusça "zafer" anlamına gelen Pobeda ismini bizzat Stalin seçmiştir. Rus saatlerinin isimleri konulurken, isimlerin bir konu ya da olaya gönderme yaptığı gözlemlenir. Pobeda ismi konulurken de 2. Dünya Savaşı'ndaki başarıya göndermede bulunulmuştur.






Saatin ne zaman yapıldığını mekanizmanın arkasında yazan 2-57 kısmından anlayabiliyoruz. Buna göre saat 1957 yılının ikinci çeyreğinde 1. Moskova Saat Fabrikasında (Kirova) yapılmıştır. 15 taşlı bir saattir. Çapı 36 mm olup 18 mm 'lik kayışla kullanılmaktadır. Saat aslında centre second olarak tanımlanan bir saat olmakla birlikte saatin saniye kolu bulunmamaktadır. Alındığında da yoktu. Beni asıl merakta bırakan acaba hangi olayları yaşadıktan sonra o saniye kolunu kaybettiğidir.



Mekanizmanın kökeni Lip saatlerine dayanmaktadır. 1867 yılında Emmanuel Lipmann'ın kurduğu saat markası Fransa'nın bir nevi "Nacar" ı olmuştur. Bir çok evden sandıkiçlerinden ya da tozlu tavan aralarından Lip marka saatlerin çıktığı söylenmektedir.


Sovyetler Birliği 1936 yılında torun Fred Lipmann ile saat mekanizmalarının ve teknolojilerinin satın alınması üzerine bir anlaşma imzalayınca Svesda, Zim ve Pobeda'nın da temelleri atılmış olur. Üretilen R26 mekanizması Pobeda olarak 1946 yılı itibariyle kullanılmaya başlanır.

Bu mekanizme ilk sturmanskie'lerde de kullanılır. 




Fotoğraftaki Sturmanskie mekanizmasından anlaşılacağı üzere 1952 yılının 3.çeyreğinde yapılmıştır. Mark Gordon'un koleksiyonundan alınan fotoğraftaki sturmanskie'nin de 1. Moskova Saat Fabrikası'nda yapıldığı görülmektedir. Yuri Gagarin uzay uçuşunda bu modellerden takmıştır.



Referanslar:

http://people.timezone.com/msandler/Articles/DownesLip/Lip.html
www.ussrtime.com/browse.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder