13 Ekim 2012 Cumartesi

Raketa Perpetual Calender Mavi

12 Nisan 1961 yılı Dünya tarihi açısından çok önemli bir olay gerçekleşir. İlk defa bir insan uzaya uçar. Yuri Gagarin uzaya uçan ve uzaydan Dünya'yı gören ilk insandır. Bu uçuşu ve Yuri Gagarin'i onurlandırmak adına yapılan hamlelerden biri de Raketa isimli saat markasının kurulmasıdır. Türkçe roket anlamına gelen Raketa saatlerinin üretime başlaması 1962 yılında gerçekleşmiştir. St. Petersburg'un 30 km uzağında kurulan Pedrodrovets saat fabrikası'nda Raketa saatlerinin üretimine başlanır.







1980'li yıllarda üretilmiş olan fotoğraftaki saat Perpetual Calender olarak adlandırılmaktadır. Bu saatlerin özelliği 1980 - 2000 yılları arasındaki tarih dilimini saat üzerinde gösterebilmesidir. Saat kullanıcısı henüz bilgisayarların gelişmediği 1980'li yıllarda, örneğin 1984 yılının haziran ayının 12. gününün salı olduğunu, saatin kadranından saptayabilecektir. Kullanıcının 1980 ve 2000 yılları arasındaki herhangi bir yılın herhangi bir gününü saptaması gayet kolaydır. Bu saatin koleksiyonumdaki diğer benzer saatlerden farkı Sovyetler Birliği'nin dış pazara yönelik yaptığı bir üretim olmasıdır. Bunu saatin kadranındaki yazıların İngilizce olmasından anlayabiliyoruz. Sovyetler Brliği dış pazara yönelik üretimlerde marka isimlerini, kadran ve mekanizmadaki yazıları İngizlice olarak yazmaktadır. Dolayısıyla diğer saatlerde Paketa olarak yazan saat markası Rusça'da "P" olarak yazılan ancak "R" olarak okunan harften ötürü bu saatte Raketa olrak geçmektedir.




Aşağıdaki reklam Raketa markasının Sovyetler Birliği zamanında İtalyan pazarına hazırladığı bir reklamdır. Sovyetler Birliği saat sektöründe İtalyan pazarına yönelik reklamlara sıkça rastlanmaktadır.


Referanslar:
http://people.timezone.com/library/archives/archives631667750857017411
http://www.christophlorenz.de/watch/movements/r/raketa/raketa_2628_h.php?l=en
http://en.wikipedia.org/wiki/Raketa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder