14 Ocak 2013 Pazartesi

Pobeda 1953

Pobeda marka saatler 1946 yılında 1. Moskova Saat Fabrikası'nda üretilmeye başlanmıştır. Rusça "zafer" anlamına gelen Pobeda ismini bizzat Stalin seçmiştir. Rus saatlerinin isimleri konulurken, isimlerin bir konu ya da olaya gönderme yaptığı gözlemlenir. Pobeda ismi konulurken de 2. Dünya Savaşı'ndaki başarıya göndermede bulunulmuştur.





Saatin ne zaman yapıldığını mekanizmanın arkasında yazan 4-53 kısmından anlayabiliyoruz. Buna göre saat 1953 yılının dördüncü çeyreğinde 1. Moskova Saat Fabrikasında (Kirova) yapılmıştır. 2602 mekanizmalı 15 taşlı bir saattir. Çapı 36 mm olup 18 mm 'lik kayışla kullanılmaktadır.


Mekanizmanın kökeni Lip saatlerine dayanmaktadır. 1867 yılında Emmanuel Lipmann'ın kurduğu saat markası Fransa'nın bir nevi "Nacar" ı olmuştur. Bir çok evden sandıkiçlerinden ya da tozlu tavan aralarından Lip marka saatlerin çıktığı söylenmektedir.



Sovyetler Birliği 1936 yılında torun Fred Lipmann ile saat mekanizmalarının ve teknolojilerinin satın alınması üzerine bir anlaşma imzalayınca Svesda, Zim ve Pobeda'nın da temelleri atılmış olur. Üretilen R26 mekanizması Pobeda olarak 1946 yılı itibariyle kullanılmaya başlanır.

Bu mekanizme ilk sturmanskie'lerde de kullanılır. Yuri Gagarin uzay uçuşunda bu modellerden takmıştır.


Referans:
http://www.ussrtime.com/cgi-bin/show.pl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder