29 Aralık 2012 Cumartesi

Sportivnie 1958

1946 yılı sonrasında 1. Moskova Saat Fabrikası'nda üretilmeye başlanan saatlerden bir tanesi de Sportivnie markasıdır. Sportivnie, Türkçe'de Sporcu anlamına gelmektedir. Başta Pobeda marka saatlerde kullanılmaya başlanan bu mekanizmalar gelişen süreçte Sportivnie (sporcu) ve Sturmanskie (navigator) ismini taşıyan markalarda da kullanılmıştır. Sporcu saatlerinin yapılmasının ana amacı Spartakiad ismi verilen Doğu Blok'u ülkelerinde gerçekleştirilen olimpiyatlarda yarışan, bulunan sporcuların saat gereksiniminin karşılanmasıdır.






17 taşlı saatte 2634 mekanizması kullanılmıştır. Bu saat central second adı verilen merkezi bir saniyeye sahip olmakla birlikte bu saatin üzerinde şu an saniye bulunmamaktadır. Bu saniyenin bulunmasının diğer saatlerden farklı bir önemi vardır. Kurma kolu çekildiğinde saniye durmakta ve tekrar saniye çalıştırıldığında kronometre işlevi görmektedir.


Aşağıda 1931 yılının Spartakiad afişi görülmektedir.


Aşağıdaki kartpostal Doğu Blok'u ülkelerinin 1982 yılında kendi aralarında gerçekleştirdikleri Kış Olimpiyatlarına aittir.


Referanslar:
http://www.ussrtime.com/cgi-bin/show.pl
http://en.wikipedia.org/wiki/Spartakiad

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder